Contact
Home
Scroll
Geen artikelen gevonden

Klimaatneutraal certificaat voor de Willy Naessens Group

De Willy Naessens Group staat voor duurzaam ondernemen. Het ondernemerschap is gebaseerd op verticale integratie diversificatie en CO2-reductie. ‘We reduceren en compenseren onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk, op weg naar net zero’, aldus Chief Sustainability Officer Kris Vanrenterghem. In de tussentijd gaat de Group nu al volop voor een netto-nuluitstoot, bewijst ook het klimaatneutraal certificaat van Climate Neutral Group.

Duurzaam ondernemerschap

CSO Kris Vanrenterghem: ‘Bij de Willy Naessens Group is duurzaam ondernemen altijd al de bedrijfsfilosofie geweest. Met een bijzondere focus op het sociaal-maatschappelijke aspect. Want het kapitaal van een onderneming, dat zijn haar mensen.’ En dat is ook hoe er binnen het familiebedrijf het ecologische en energetische aspect tot op de werkvloer wordt gebracht: voor en door de werknemers. ‘Sinds de coronapandemie zijn we naar een hoger duurzaamheidsniveau geschakeld.’ Op de gedegen, weloverwogen manier die doorschemert in alles wat het bedrijf doet. ‘Via diverse workshops willen we onze werknemers actief betrekken: wat is duurzaamheid voor hen? Waar zien zij verbeteringen? Uit de meer dan 400 mogelijke maatregelen die naar boven kwamen tijdens de interne workshops gaan we met ruim 100 reductiemaatregelen stapsgewijs aan de slag. De aanpak is dus zowel top-down als bottom-up’.

Naar een net-zero carbon footprint

Dit alles werd in gang gezet na een grondige inventarisatie van onze CO2-footprint, wat de Group ertoe aanzette om actief die carbon footprint te reduceren. Dat meteen voor alle bedrijven uit de BUILD-sector. ‘Als we iets doen, doen we het all the way.’ Zo kijkt de Group onder andere samen met de eigen Research & Development-afdeling en de toeleveranciers waar het duurzamer kan. CO2 afvangen en injecteren in betonpanelen bijvoorbeeld. Of het betonmengsel optimaliseren met minder cement. En natuurlijk het recyclen van beton om eigen materialen te kunnen hergebruiken. ‘Er zijn veel werkpunten waar we volle bak mee bezig zijn, voornamelijk rond transport en elektriciteit. Zo hebben we ondertussen al 300.000 m² zonnepanelen, en maximaliseren we de groene stroom in onze gebouwen met warmtepompen. Om op termijn ook over te schakelen naar de aankoop van duurzame energie.’ Kan aan dat lijstje toegevoegd worden: transport dat steeds efficiënter wordt, geothermie op het hoofdkantoor, elektrificatie, installatie van laadpalen … Op de vraag of de Group net zero willen worden tegen 2050 klinkt een volmondig ‘ja’. ‘Dat is effectief ons doel en dat is ook absoluut mogelijk. Alleen wilden we op korte termijn al impact maken. De focus op reduceren blijft, maar we compenseren nu al onze resterende uitstoot via de gecertificeerde projecten die Climate Neutral Group ons aanbiedt.’

Carbon offsetting via gecertificeerde klimaatprojecten

Meerbepaald: een biogasproject in Nederland, herbebossing in Cambodja, windenergieproductie in India en waterzuivering in Sierra Leone. ‘Elk van de offsetprojecten heeft een link met onze activiteiten. Zo ligt 30% van onze omzet in Nederland. Om te bouwen is er ook bijzonder veel hout nodig, dus willen we heraanplanten wat we de afgelopen jaren gebruikt hebben.’ De 14 betonfabrieken van de Group hebben dan weer een nullozerstatuut, in lijn met het waterzuiveringsproject in Sierra Leone. Ook het sociaal-maatschappelijke aspect speelt een belangrijke rol in de keuze van offsetprojecten. ‘In India wordt er door middel van windmolens energie opgewekt die via een distributienet geleverd wordt aan de lokale bevolking.’ Stuk voor stuk waardevolle projecten om de carbon footprint van de Group te compenseren.

Climate Neutral Certified-keurmerk: onafhankelijk en internationaal label

‘Bij de zoektocht naar een internationale partner voor de certificatie rond onze netto-nuluitstoot, kwamen we al snel bij Climate Neutral Group terecht’, aldus Vanrenterghem. ‘Het Climate Neutral Certified-keurmerk is het onafhankelijke label met internationale draagkracht dat we zochten’. Want de Willy Naessens Group is naast België ook heel actief in Scandinavië, Frankrijk, Nederland, Roemenië, Luxemburg … ‘Het is een officieel klimaatneutraal certificaat, geaudit door de onafhankelijke partij Preferred by Nature – een grote internationale speler op vlak van duurzaamheid labels.’ Volgens Vanrenterghem is het een verhaal van meerdere jaren, maar wel eentje dat loont. ‘Het certificaat kan je enkel bekomen als je de regels en afspraken van de klimaat neutrale standaard volgt. Die legt een nadruk op CO2-reductie en legt ook jaarlijks een reductieobjectief op. CNG is hierin de juiste partner voor een vlotte samenwerking.’ Zijn advies voor andere bedrijven in en ver buiten de bouwsector? ‘De weg is lang en er liggen kasseien, maar aan de start blijven leuteren met welke fiets je zal rijden, heeft geen nut. Stap op de fiets en begin te rijden. Punt.’

Bekijk hieronder het volledige interview.

Ontvang onze nieuwsbrief

Hou je vinger aan de pols van de Willy Naessens Group. Op een dag lees je iets dat jou vooruit kan helpen.